“Alles op alles zetten om buiten te maken wat binnen bedacht is”, dat is waar uitvoerder Joanne de Boer (25 jaar) bij Boskalis Nederland geen genoeg van kan krijgen.
Op haar hbo-opleiding civiele techniek had Joanne vooral veel infravakken. Om haar blik te verbreden liep ze in die periode zowel infra- als waterbouwstages. Eenmaal afgestudeerd kwam ze tot de conclusie dat beide kanten haar lagen. “Zo kwam ik bij Boskalis terecht, hier hoef je niet te kiezen en kun je alle kanten op.”
Tijdens haar Boskalis traineeship kreeg Joanne de kans om drie periodes mee te draaien op verschillende projecten van Boskalis Nederland, waaronder de Postweg – een Texels wegenbouwproject – en de Markermeerdijken. “Het traineeship was voor mij echt een verlengstuk van mijn opleiding. Ik leerde de organisatie kennen terwijl ik ervaring opdeed aan zowel de natte als de droge kant van het vak. Gaandeweg ontdekte ik dat complexe infra-uitdagingen op de projecten me meer lagen dan groot grondverzet. Een damwand hier, een laag asfalt daar: ik hou van steeds afwisselende uitdagingen.”
Joanne liep haar laatste traineeperiode mee in haar eigen woonplaats Harderwijk en had de luxe daar na haar traineeship te blijven werken. “Op project Waterfront werken we al sinds 2007 aan de herontwikkeling van de Harderwijkse kustlijn”, legt ze uit. “In de huidige fase maken we de bodem bouwrijp voor woningbouw en woonrijp na de woningbouw. Naast de uitvoeringskant heb ik meegekeken aan de tender- en calculatiekant van het werk.”
Aan de nodige administratie ontkom je niet als uitvoerder, al brengt Joanne het liefst zo veel mogelijk tijd buiten door. Ze schakelt met haar team, de opdrachtgever en onderaannemers om buiten te maken wat binnen bedacht is. En op het moment dat een plan werkelijkheid wordt, moet je altijd bijschaven. “Dat vind ik het charmante aan infrawerk. Als een stoep vijf centimeter te hoog is, kunnen de voordeuren niet meer open. Verlagen heeft weer consequenties voor de straat en parkeervakken. Dat gepuzzel is ontzettend leerzaam.”
Het bouwrijp maken in Harderwijk gebeurt emissiearm en het woonrijp maken zelfs volledig emissieloos. “Deze manier van werken zal steeds normaler worden en ik vind het mooi om hierin te pionieren. De kennis die ik opdoe zou ik later graag op grotere schaal toepassen, bijvoorbeeld op het emissiearme dijkversterkingsproject Zwolle-Olst. Dat is het mooie van Boskalis, zo lang je van jezelf laat horen krijg je kansen genoeg om je ambities waar te maken, ook buiten de kaders van je huidige afdeling of discipline.” Voorlopig zit Joanne als uitvoerder nog helemaal op haar plek, al sluit ze niet uit op termijn door te willen groeien naar een andere buitenfunctie zoals projectleider. Eén ding weet ze zeker: “Mij zullen ze nooit 40 uur op kantoor vinden.”
Zoek jij ook een infrabaan waar je helemaal op je plek zit? We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk de vacatures van Boskalis Nederland en solliciteer meteen.
Create a job alert