WICHER EN MELANIE MAKE THEIR MARK AT THE TENDER DEPARTMENT (DUTCH)

Wicher en Melanie

What inspires me to work at Boskalis?

Voordat de eerste schop in de grond gaat, moeten we ons als Boskalis Nederland nog bewijzen als beste kandidaat voor de klus. Aan de wieg van elk project ligt een gestroomlijnd tenderproces. Wicher Renier (41) en Melanie Franken-Barendregt (43) behoren tot het team dat zorgt voor gegunde opdrachten. 

“Zodra er een klantvraag binnenkomt, stellen we een tenderteam samen”, legt tendermanager Wicher Renier uit. “De samenstelling is afhankelijk van de aard en omvang van de tender. Een baggeropdracht voor een waterschap vraagt om andere expertise dan een gecombineerd waterbouwkundig- en infraproject voor Rijkswaterstaat. Samen hebben we één doel: een winnende strategie ontwikkelen op prijs én kwaliteit.”

Wie een tender ‘wint’ is afhankelijk van meerdere aspecten. Kosten spelen een rol, maar ook duurzaamheid en risicomanagement. Slimme oplossingen zijn hierin een belangrijk onderdeel. Daarnaast gaat de klant natuurlijk voor kwaliteit. Hun specifieke kwaliteitseisen noemen we EMVI-criteria. Het is aan EMVI-strateeg Melanie Franken-Barrendregt en haar collega’s om deze criteria uit te pluizen en de juiste experts in te schakelen om tot de beste oplossing en een winnende aanbieding te komen.

“Hoe onderscheiden we ons als Boskalis Nederland van de rest?”

Samen de puzzel leggen

Melanie: “We hebben zo veel kennis en kunde in huis, ik vind het een mooie uitdaging om voor elke stap de juiste specialisten te verbinden en te motiveren. Dat kan echt over alles gaan, van technische innovaties en ontwerp tot duurzaamheidsvraagstukken en risicobeperking. Vragen stellen en elkaar scherp houden, daar word ik blij van. Al helemaal bij projecten waarbij de hele puzzel nog gelegd moet worden.”

De tendermanager en EMVI-strateeg werken nauw samen en dagen elkaar uit om met elkaar het beste plan op papier te krijgen. “Naast onze focus op prijs en kwaliteit, stel ik bij elke tender nog een belangrijke vraag”, gaat Wicher verder. “Hoe kunnen we ons als Boskalis Nederland onderscheiden van de rest? Naast mijn overkoepelende en coachende rol in het tenderproces is het aan mij als tendermanager om te handelen vanuit onze bedrijfsfilosofie. Hierover sta ik in direct contact met de directie, evenals over de commerciële afhandeling.”

“De vrijheid en collegialiteit binnen Boskalis zijn goud waard”

Wicher: “Het mooie vind ik de mate van vrijheid die ik binnen Boskalis Nederland krijg voor de invulling van de winnende strategie, team en tenderorganisatie. Bovendien overleggen we altijd met de andere tendermanagers om zo de juiste persoon op elke tender te bepalen. Vooral op complexe werken in combinatie met andere aannemers of marktpartijen kan ik mijn ei kwijt.”

Ook Melanie, hypernieuwsgierig van aard, heeft zich in de 16 jaar dat ze bij Boskalis werkt nog nooit verveeld. “Omdat elke tender anders is, leer ik dagelijks nieuwe dingen. Het begeleiden en coachen van EMVI-coördinatoren blijft mooi werk. En de intensieve samenwerking met leuke en getalenteerde collega’s: die is voor mij goud waard.”

Benieuwd hoe collega’s van Wicher en Melanie impact maken bij Boskalis? Lees hun verhalen.

Can't find a suitable
vacancy?

Create a job alert