MATTHIJS MAKES HIS MARK AS SENIOR MODELLEUR (DUTCH)

Matthijs van der Steen

What inspires me to work at Boskalis?

Senior modelleur Matthijs van der Steen (46 jaar) is al 11 jaar in dienst bij Boskalis Nederland en groeide mee met de ontwerpafdeling. “Onze ambitie ligt hoog: het beste ontwerpbureau van Nederland worden.”

“Het is ongelooflijk wat een ontwikkeling ons vakgebied heeft doorgemaakt sinds ik zo’n 30 jaar geleden begon als meethulp bij een kleinere aannemer. Ik kwam ongeschoold binnen, op de ouderwetse manier. Wat begon bij piketpaaltjes slaan aan de hand van een papieren tekening, werd al snel digitaal meten. Ik ontdekte AutoCAD en leerde stapje voor stapje volledige (3D-)ontwerpen maken. Zodra ik voelde dat ik klaar was voor grotere projecten, maakte ik de overstap naar Boskalis. Hoewel ik begon als surveyor, maakte mijn meetwerk steeds meer plaats voor ontwerpen.”

Het échte Boskaliswerk

In Petten ontwierp Matthijs als CAD-Engineer mee aan zijn eerste échte grote Boskalisbaggerwerk. Op de plek waar eerst een kale dijk en damwand lagen, vind je nu een complete duinenpartij met recreatiestrand. Matthijs: “Ik ben nog steeds trots als ik daar rondloop. Net als op mijn daaropvolgende project, toen ik als modelleur mijn steentje bijdroeg aan de Markerwadden. We hebben zowaar een nieuw stukje Nederland op de kaart gezet. Dat doe je niet elke dag!”

Ontwerpafdeling ontwikkelt door

“Ook onze ontwerpafdeling ontwikkelt alsmaar door”, benadrukt Matthijs. “Functies zijn flexibel en bewegen mee met onze projecten. Waar ik op eerdere werken nog ontwierp, tekende én leidinggaf, ben ik momenteel vooral bezig met het aansturen van het bredere ontwerp en de integrale samenwerking. Het meeste tekenwerk laat ik over aan onze getalenteerde CAD-engineers en modelleurs met ieder hun eigen specialisme.”

Extra aandacht voor samenwerking en digitale techniek

Nu Matthijs op het hoogwaterbeschermingsproject IJsselwerken zit, merkt hij dat de vernieuwde manier van samenwerken zijn vruchten afwerpt. Dat, én de nog betere inzet van digitale techniek. “Met GIS (het geografisch informatiesysteem waarmee projectteam én omgeving alle details van het project in 2D- en 3D kunnen overzien) is het werk inzichtelijker dan ooit. Elke partij heeft toegang tot de voor hen relevante data en we zien ons ontwerp uitrollen zoals we het bedoeld hadden.”

Ambitie

Wat de ambitie van het ontwerpbureau betreft, komt het volgens Matthijs helemaal goed. Zolang ze de kracht van samenwerking tussen verschillende disciplines goed blijven benutten, ziet hij de toekomst van de afdeling rooskleurig tegemoet. En zijn eigen toekomst? “Ik zit hier voorlopig prima op mijn plek. Vooral de directe verbinding met de werkvloer is iets wat dit werk voor mij zo mooi maakt, daar zal ik niet snel afstand van nemen.”

Benieuwd hoe collega’s van Matthijs impact maken bij Boskalis? Lees hun verhalen.

Can't find a suitable
vacancy?

Create a job alert