HERBERT MAKES HIS MARK AS CHIEF CONSTRUCTOR (DUTCH)

Herbert van der Ham

What inspires me to work at Boskalis?

Zonder sterke en veilige (beton)constructies, geen innovatieve Boskalis-projecten. Na ruim een decennium aan ingenieurservaring en een uitstapje naar de opdrachtgeverskant, zit Herbert van der Ham (44 jaar) helemaal op zijn plek als hoofdconstructeur bij Boskalis Nederland.

Als hoofdconstructeur stuurt Herbert constructeurs en modelleurs aan. “Het grote plaatje van een ontwerp moet kloppen”, vertelt hij. “Ik begeleid constructeurs op technisch vlak, controleer de berekeningen en zet alles op alles om de kwaliteit van een constructie te waarborgen. Dan hebben we het niet alleen over beton, maar ook over de nodige (tijdelijke) staalconstructies en andere randzaken, tot de betonbekisting aan toe. Alles moet goed en veilig gebeuren.”

Herbert begon ooit op de mavo en groeide door tot promovendus aan de TU Delft, waar hij nu naast zijn werk bij Boskalis Nederland parttime lesgeeft over betonconstructies. “Een dankbare wisselwerking waarbij ik mijn praktijkervaring deel met de volgende generatie constructeurs en nieuwe kennis mee terugneem naar de werkvloer.”

Betonprijs duurzame bouw

Een van Herberts eerste grote Boskalis-projecten was de N69, een 10 kilometer lange gloednieuwe weg ten zuiden van Eindhoven. “Een innovatief project dat niet onopgemerkt bleef”, aldus Herbert. “We hebben een aantal mooie kunstwerken gebouwd, met als pronkstuk een overspannen fietsbrug van duurzaam geopolymeerbeton. Cement en primaire grondstoffen als zand en grind zijn hierin vervangen door circulaire reststoffen. Mede door die innovatie wonnen we met project N69 de betonprijs in de categorie ‘duurzame bouw’. Daar ben ik ontzettend trots op. Intussen werken we op project N206 aan een grotere constructie waarin we datzelfde duurzame beton toepassen.”

Samen sterk

De open en gelijkwaardige cultuur binnen Boskalis Nederland is volgens Herbert medebepalend voor het succes van de projecten. “Welke functie je ook hebt, iedereen heeft de behoefte om over bepaalde zaken te sparren. Daar nemen we wekelijks uitgebreid de tijd voor op kantoor. Goed contact met onze partners en externe partijen op locatie is net zo belangrijk. We nemen elkaar allemaal mee van ontwerp tot oplevering.”

Voorlopig zit Herbert als hoofdconstructeur prima op zijn plek. “Deze functie geeft me zo veel voldoening dat ik voorlopig nergens heenga. Vakinhoudelijk blijf ik me natuurlijk wel continu ontwikkelen, door zo dicht mogelijk op de techniek te blijven.”

Wil je weten hoe het is om te werken op het ontwerpbureau van Boskalis? Bekijk de vacatures en lees de verhalen van andere collega's.

Can't find a suitable
vacancy?

Create a job alert